Het BSR leefstijlen model is in 2000 ontwikkeld door MarketResponse. BSR staat voor Brand Strategy Research.
Opzet
De BSR leefstijlen zijn opgebouwd vanuit twee assen: de sociologische as en de psychologische as. De sociologische as loopt tussen ‘ego’ en ‘groep’, de psychologische as loopt van ‘extravert’ naar ‘introvert’.
In hoofdlijnen onderscheidt het model 4 ‘leefstijlwerelden’: geel (harmonie, groen (veiligheid), blauw (controle) en rood (vrijheid).
Omdat ieder mens een bepaalde positie heeft op iedere as, zijn mensen in te delen in deze leefstijlen. Dat betekent niet dat iedereen binnen een bepaalde leefstijl hetzelfde is. Ook binnen de leefstijlgroepen is grote diversiteit te vinden. Iedereen heeft alle vier de leefstijlen in bepaalde mate in zich. Eén kleur is echter dominant, deze kleur wordt dan benoemt als ‘de kleur’ van de persoon.
In het model is het mogelijk om verschillende kernwaarden te plotten. Dit overzicht met waarden ziet er als volgt uit:
BSR-leefstijlen Energietransitie
Voor vraagstukken rondom de energietransitie is er op basis van kwalitatief en kwantitatief onderzoek een specifiek BSR-leefstijlmodel gemaakt met zes bewoners-segmenten: BSR-leefstijlen Energietransitie. Het bleek dat in de energietransitie naast drijfveren, waar BSR zich op richt, ook socio-demografische variabelen een rol spelen. Met name het kopen of huren van een woning is verklarend. Dit is daarom een tweede belangrijke pijler in de segmenten. Het onderzoek en de uitkomsten zijn voornamelijk toepasbaar op de warmtetransitie, oftewel gasloos wonen.
Toepassing in klimaatcommunicatie, een voorbeeld
De BSR leefstijlen kan je gebruiken in klimaatcommunciatie door in je communicatie mensen aan te spreken op waarden die voor hen belangrijk zijn. In het onderstaande voorbeeld is een bericht uitgewerkt voor 2 verschillende groepen (met dank aan Code Groen voor het voorbeeld).
Bericht voor LinkedIn (blauwe doelgroep)
Is een huis zonder aardgas voor u de volgende logische stap? Dan is dit aanbod wellicht iets voor u. Wij zoeken inwoners die willen starten met een voorbeeldproject voor Gemeente X aardgasvrij. Overstappen op een duurzame warmtebron is een kostbare investering. Eentje die u graag terugverdient. Daarom kan het interessant zijn om met een aantal buren gezamenlijk de overstap te maken. Wij bieden nu 2 bewonersinitiatieven in onze gemeente ondersteuning met advies door experts, onafhankelijk onderzoek en procesbegeleiding. U houdt hierbij zelf de regie. Wilt u kans maken op dit aanbod? Meld u aan vóór 15 december. Lees meer informatie op de website -> www…..
Bericht voor Facebook (gele doelgroep)
Zie jij het wel zitten om samen met je buren over te stappen op duurzame warmte? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan is dit misschien iets voor jou. Wij zoeken inwoners die kans willen maken om een voorbeeldproject te worden voor Gemeente X aardgasvrij. Met een aantal buren gaan jullie dan gezamenlijk af van het aardgas. Wij helpen jullie met het technische onderzoek, offertes aanvragen en de beste keuzes te maken; Jij enthousiasmeert je buren. Jullie bepalen met elkaar wat het beste is voor de buurt. Maar pas op ;-) Door samen te werken ontstaat er een hechter gevoel in de buurt. Dit kan gezellige borrels en straatfeesten tot gevolg hebben! Wil je kans maken? Meld je dan aan vóór 15 december. Lees meer op onze website -> www……
Meer informatie over BSR-leefstijlen energietransitie
BSR-leefstijlen Energietransitie
Navigatie
Gedragspsychologie en inwonerprofielen
Wat je moet weten over gedragspychologie
BSR leefstijlen energietransitie
Citisens betrokkenheidsprofielen
Motivaction vijf tinten groener model