Werkbladen overzicht
Dit zijn de werkbladen en explainervideo's van NPRES op het gebied van participatie. Ze bieden gemeenten, provincies en RES-regio's concrete handvaten om mee aan de slag te gaan.
Werkblad Desinformatie en misinformatie
Communicatieprofessionals spelen een cruciale rol in het bevorderen van accurate informatie en het ondervangen van de zorgen in de samenleving over een duurzame energietoekomst. Daarom is dit werkblad ontwikkeld voor professionals die werkzaam zijn in de energietransitie. Het werkblad biedt een overzicht van kennis en vaardigheden die je nodig hebt om goed te kunnen omgaan met misleidende en onjuiste informatie.
Werkblad Lokaal Eigendom
Handvaten voor het faciliteren van lokaal eigendom en het verankeren in beleid
Explainervideo lokaal eigendom
In deze uitleg video neemt Willemijn je mee in het onderwerp Lokaal eigendom. Wat is lokaal eigendom nu precies? Welke vormen van lokaal eigendom zijn er? En welke rol heb jij hierin als volksvertegenwoordiger?
Werkblad Maatschappelijke Tender
Handvaten voor het afwegen waarom, wanneer en hoe je een maatschappelijke tender inzet
Explainervideo Maatschappelijke Tender
In deze uitlegvideo neemt Willemijn je mee in het onderwerp Maatschappelijke Tender. Wat is het en hoe kun je het inzetten?
Juridische bouwstenen voor financiële participatie
Juridische en praktische bouwstenen voor financiële participatie bij hernieuwbare energieprojecten voor decentrale overheden
Handreikingen
Dit zijn handreikingen die door andere partijen zijn ontwikkeld en die kunnen worden gebruikt om het participatieproces vorm te geven.
Handreikingen Kennisknooppunt Participatie
Het kennisknooppunt Participatie brengt publicaties uit over (onderwerpen gerelateerd aan) participatie en biedt meer dan praktische handreikingen over o.a. het betrekken van stakeholders, het opstellen van een participatieplan, het werven van burgers en de rol van politici en bestuurders in participatie.
Vuistregels voor participatie - deel 1: de 16 vuistregels
Iedereen die een initiatief wil nemen voor nieuw beleid, nieuwe regelgeving, een nieuw project of een nieuw programma krijgt ermee te maken: participatie. Participatie houdt, kort gezegd, deelnemen aan een initiatief van een ander in. Vaak is er bij initiatieven sprake van belangen, waarden en perspectieven die op gespannen voet staan. In het eerste deel zijn 16 vuistregels opgenomen voor het beter ontwerpen, vastleggen, verbinden en integreren/verankeren van het participatieproces.
Vuistregels voor participatie - deel 2: de weerbarstige praktijk
Hoe logisch de vuistregels ook lijken, er is een reden waarom het toepassen zoveel lastiger is
dan het formuleren en herkennen van vuistregels. Op basis van focusgroepen met participatieprofessionals en een literatuurstudie reflecteren we op de vuistregels. Op waarom de vuistregels niet altijd goed toepasbaar zijn, op de dilemma’s die zich voor kunnen doen bij het toepassen en op de barrières die professionals ervaren in het goed toepassen van de vuistregels.
Handreiking Burgerberaden
In de handreiking burgerberaden lees je alles over de stappen die je zet voor, tijdens en na een burgerberaad of burgerforum. Welke keuzes zijn er te maken? En welke voor- en nadelen hangen daaraan vast?
Tips om participatie diverser, inclusiever en representatiever te maken
De handreiking Tips om participatie diverser, inclusiever en representatiever te maken helpt ambtenaren bij overheden op weg om participatietrajecten toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor verschillende groepen burgers.
BuurtWarmteWijzer
Met de BuurtWarmteWijzer werk je in 3 stappen samen met bewoners naar een wijkuitvoeringsplan. De BuurtWarmteWijzer, bestaat uit een handboek, app en geïntegreerde rekentool. In de app kunnen bewoners hun voorkeuren en keuzes doorgeven.
Participatieplan Wind op Land - NWEA
De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) heeft een handreiking ontwikkeld dat antwoord geeft op wat in een participatieplan voor de realisatie van wind op land moet staan en welke instrumenten daarbij kunnen worden ingezet.
De energieke gemeente: stappenplan bewonersparticipatie
Om de warmtetransitie te versnellen, is een goed ingericht proces voor bewonersparticipatie cruciaal. Het stappenplan 'De energieke gemeente' ondersteunt gemeentes bij het doorlopen van dit proces en de communicatie hierbij.
Handreiking voor gemeenten over de samenwerking met energiecoöperaties
Gemeenten hebben de regie in de lokale energietransitie en werken daarbij samen met energiecoöperaties van buurtbewoners. Ze zoeken vaak naar een goede invulling van hun rol in deze (nieuwe) samenwerking. Ervaringen en tips voor een betere samenwerking izijn gebundeld in deze handreiking. Zo vinden gemeenten sneller hun weg naar de juiste informatie.
Handreiking Rolverdeling bij het ontwikkelen van zonneparken en windmolens met lokaal eigendom
Om een project van de grond te krijgen, is goed samenspel tussen de projectpartners essentieel. De sleutel: heldere rolverdeling en samenwerkingsafspraken. Met de handreiking 'Rolverdeling bij het ontwikkelen van zonneparken en windmolens met lokaal eigendom' geeft de Participatiecoalitie inzicht in hoe die rolverdeling eruit kan zien en handvatten voor het gesprek erover.
Sociaal binden: In contact met moeilijk bereikbare groepen
Hoe kom je als overheid in contact met moeilijk bereikbare groepen? Dit hebben Sociaal Werk Nederland en Onderzoeksbureau Labyrinth onderzocht door in vijf gemeentes een pilot uit te voeren met de lokale sociaalwerkorganisatie.
Toolbox Samenwerken in de lokale energietransitie
Aan de hand van opdrachten leer je elkaar goed kennen, vind je overeenstemming, bepaal je gezamenlijke doelstellingen en stippel je de weg ernaartoe uit. Zo leg je een goede basis voor een fijne samenwerking met wederzijds vertrouwen. Je kunt de toolbox ook gebruiken om een bestaande werkrelatie op de juiste koers te houden.
Crack the Process kaartenset
Besluitvormingsprocessen duren doorgaans jaren. Om dit proces te versnellen is er nu een handig hulpmiddel: kaartenset ‘Crack the Process’. De kaartenset geeft inzicht in alle besluiten die samen met betrokkenen genomen moeten worden voordat de schop de grond in kan.
3 Interviews over samenwerking
NVDE, VNG, de Participatiecoalitie en NPRES onderzoeken samen hoe de samenwerking tussen gemeenten, energiecoöperaties en projectontwikkelaars zo goed mogelijk kan verlopen. In dat kader publiceren we drie interviews waarin de betrokken partijen openhartig hun inzichten en ervaringen delen. De projecten:
- Windpark Pampus Wind
- Zonnepark Bijvanck
- Zonnepark Eekerpolder