Wat is er in de Omgevingswet opgenomen over participatie?

Onderwerp
Welke juridische kaders zijn van belang bij participatie?

Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht geworden. Participatie vormt een kernpunt in deze nieuwe wetgeving. Een belangrijk onderdeel van deze verandering zijn de nieuwe voorwaarden voor participatie bij omgevingsvergunningsaanvragen. Vanaf 2024 dienen aanvragers aan te geven of en op welke manier de omgeving betrokken is bij het opstellen van hun aanvraag. Binnen de Omgevingswet is participatie doelbewust vormvrij, waardoor er ruimte ontstaat voor flexibiliteit en maatwerk.

Belangrijkste richtlijnen

  • Bij de voorbereiding van een omgevingsvisie of -plan dient rekening te worden gehouden met de belangen van belanghebbenden en moet er vroegtijdig en effectief overleg plaatsvinden met betrokken partijen. 
  • Gemeenten moeten bij de voorbereiding van een besluit op een aanvraag omgevingsvergunning de relevante informatie verzamelen en raadplegen. Bij een uitgebreide voorbereidingsprocedure kan een ieder zienswijzen indienen op het ontwerpbesluit. Bij een reguliere voorbereidingsprocedure kan bezwaar worden ingediend tegen het besluit. In de fase voorafgaand aan het indienen van de aanvraag is de initiatiefnemer verantwoordelijk voor het participatieproces.

Meer lezen

  • Met het participatiekompas maakt u een participatieaanpak op maat bij het werken met de Omgevingswet. Het helpt u vanuit verschillende invalshoeken of perspectieven te onderbouwen waarom welke mensen en organisaties op welk moment samenwerken.
  • Het Informatieblad Participatie in de Omgevingswetgeeft een overzicht van welke instrumenten er bij participatie kunnen worden ingezet, wat de regels zijn en wie verantwoordelijk is voor de naleving ervan.
  • Het webcollege participatie in Omgevingswet bestaat uit drie delen en legt o.a. met behulp van video's uit hoe het allemaal is geregeld en hoe het er in de praktijk uitziet.
  • In de Denkwijze(r) voor goede participatie staan uitgangspunten, succesfactoren en randvoorwaarden die bijdragen aan goede participatie bij de instrumenten uit de Omgevingswet.