Welke narratieven voor hernieuwbare opwek en warmte zijn beschikbaar?
De transitie van aardgas naar duurzame lokale warmteoplossingen en de overstap naar elektriciteit van hernieuwbare bronnen is complex. Bovendien zijn er bij dit proces allerlei partijen betrokken die misschien niet altijd dezelfde belangen hebben. Met een narratief zorg je voor een helder gezamenlijk verhaal.
Een narratief biedt handelingsperspectief, geeft richting en benadrukt wat belangrijk is voor een bepaalde opgave. In een narratief wordt beschreven waarom het bijvoorbeeld belangrijk is om samen aan een bepaalde opgave te werken en welk doel we daarvoor voor ogen hebben. Daarnaast staat in het narratief vaak iets over hoe we dat doel denken te bereiken en hoe de omgeving daarin moet worden meegenomen. Het narratief helpt op die manier bij het beantwoorden van de vragen en wegnemen van zorgen die organisaties en omwonenden misschien hebben.
Het is belangrijk dat het narratief helder en in begrijpelijke taal is opgesteld. Op die manier ontstaan er geen misverstanden en kan het narratief ook goed worden ingezet bij het inrichten van de communicatie en participatie. Op die manier fungeert het narratief als een rode draad en gezamenlijke basis.
Inmiddels is er een aantal narratieven beschikbaar waarvan de inhoud kan worden overgenomen of - indien nodig - kan worden aangepast aan de lokale situatie.
Narratief wind op land
Het narratief wind op land is mede op verzoek van gemeenten en provincies opgesteld. Zij hebben in hun gesprekken met onder andere inwoners en bedrijven behoefte aan een gemeenschappelijk verhaal over nut en noodzaak van wind op land. Want omwonenden van (mogelijke locaties voor) windparken maar ook andere organisaties en personen hebben vragen en zorgen over windmolens. Het is belangrijk uit te leggen waarom wind op land nodig is binnen het toekomstig energiesysteem, waarbij er ook oog is voor de zorgen.
Het narratief is geschreven met input van vertegenwoordigers van overheden en belangen- en brancheorganisaties. Het verhaal is getoetst bij inwoners en raadsleden. Bekijk het narratief wind op land op Helpdesk wind op landNarratief lokale warmtetransitie
Sinds 1 januari 2023 is er 1 loket voor gemeenten om ze te ondersteunen bij de warmtetransitie: het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW). In het eerste jaar heeft NPLW inzicht gekregen in de behoeftes van gemeenten om de lokale warmtetransitie te kunnen uitvoeren. Een van de behoeftes, is hét gezamenlijke verhaal. Het verhaal over wat we verstaan onder de lokale warmtetransitie, waarom deze van belang is en wat ervoor nodig is om gebouwen aardgasvrij te maken.
Het narratief is het resultaat van de inspanningen van NPLW, VRO, EZK, VNG, IPO en Netbeheer Nederland, UvW en Aedes. Dit verhaal biedt handelingsperspectief, geeft richting en benadrukt wat essentieel is voor de lokale warmtetransitie. Bekijk het narratief lokale warmtetransitie op NPLWNarratief Klimaat en Energie
Samen met onder andere de ministeries, regio’s, stakeholders en experts op het gebied van communicatie en verduurzaming is een gezamenlijk verhaal gemaakt: het narratief Klimaat en Energie inclusief handleiding. De uitkomst is getoetst onder verschillende focusgroepen. Dit betekent dat het de basis, de rode draad én het vertrekpunt is voor de communicatie vanuit de Rijksoverheid over de klimaat- en energietransitie. Het is een verhaal, maar geen communicatie-uiting op zich. Bekijk het narratief Klimaat en Energie via LCNK.
Meer lezen
- Naar een nieuw verhaal voor de energietransitie is een praktische handleiding voor het schrijven van een eigen narratief. Er wordt ook uitgebreid ingegaan op hoe het narratief op een goede manier kan worden gecommuniceerd.