Verhalenreeks voorjaar 2022: Burgerpanel Brabant Praat
In West-Brabant adviseert een burgerpanel de politiek over de energierekening van de toekomst, onder de noemer ‘Brabant Praat’. De uitkomsten van het panel worden gebruikt in de RES 2.0. Hoe pak je zoiets aan? In een serie blogs volgt NP RES het proces op de voet, samen met Jonneke Stans, vanuit bureau EMMA werkzaam als communicatie- en participatieadviseur van RES West-Brabant.
Feiten en cijfers
Brabant Praat
Initiatief van Energieregio West-Brabant: RES-samenwerking tussen 16 gemeenten, de provincie Noord-Brabant, de waterschappen Brabantse Delta en Rivierenland en Enexis
Burgerpanel Brabant Praat
- Voorjaar 2022
- Thema: haalbare en betaalbare duurzame warmtevoorziening
- Aard van het panel: toetsend
- 10.000 adressen geloot, daarna nog eens 10.000
- Na loting 128 deelnemers geselecteerd
- 6 bijeenkomsten (4 fysiek en 2 online)
Burgerforum Brabant Praat
- Zomer/najaar 2022
- Thema: inpassing grootschalige duurzame opwek en ruimtelijke kwaliteit
- Aard van het forum: adviserend
Blog 3: Brabants burgerpanel smaakt naar meer
6 april 2022
Deelnemers aan burgerpanel Brabant Praat staan in het algemeen open voor collectieve duurzame warmtevoorzieningen, zoals een warmtenet. Dat is een eerste, voorzichtige conclusie na zes bijeenkomsten. De oplossing moet wel toekomstbestendig zijn. ‘Ga niet experimenteren met onze warmte.’ Lees meer hierover in blog 3.
Blog 2: ‘Ik wil het liefst op vuur blijven koken’
15 maart 2022
Kan ik zelf kiezen hoe ik mijn huis duurzaam ga verwarmen? Is een warmtenet niet te koud in de winter? Wie gaat de warmtetransitie betalen? Daarover spreken zo’n twintig Brabantse inwoners tijdens een burgerpanel op 9 maart. Ze zijn bezorgd, maar ook optimistisch: ‘De mens heeft veerkracht.’ Lees meer hierover in blog 2.
Blog 1: ‘West-Brabant durft te pionieren’
24 februari 2022
Dat West-Brabant met een burgerpanel aan de slag gaat, komt niet zomaar uit de lucht vallen. De regio nam het betrekken van de omgeving al vroeg in het RES-proces heel serieus, vertelt Jonneke. Lees meer hierover in blog 1.