Lokaal
Organisatieniveau
14 augustus 2024

Meppel's succesvolle bewonersaanpak in de warmtetransitie

Procesparticipatie in projectfase

De gemeente Meppel werkt aan wijkplannen voor een aardgasvrij Meppel in 2040. Het succes van de gemeente in het meekrijgen van inwoners is het resultaat van een doordachte participatie-aanpak.

Peter Hamming, projectleider warmtetransitie, benadrukt het belang van de sociale aspecten boven de technische. Hij en Henriette Tabak-Boxem, programmamanager Wijk en Dorpsgericht werken, kozen voor een brede aanpak waarbij alle belanghebbenden werden betrokken.

Elke wijk krijgt een aangepaste benadering, variërend van brieven tot buurtborrels en creatieve acties zoals een gehuurde padelbaan of ijscokar. Het doel is laagdrempelige ontmoetingen te creëren waar ideeën worden uitgewisseld.

Ruimte voor alle meningen

Een kenmerk van de Meppelse aanpak is openheid voor alle standpunten. Sceptici krijgen een podium tijdens bijeenkomsten, en zorgen worden niet ontkend maar bespreekbaar gemaakt.

Bij elk contact met bewoners is een wijkregisseur aanwezig die alle opmerkingen noteert, ook over niet-gerelateerde onderwerpen. Dit zorgt ervoor dat inwoners zich gehoord voelen en dat problemen binnen de gemeente worden opgepakt.

Resultaten en lessen

Hoewel er geen concrete cijfers zijn, ervaart de gemeente weinig weerstand van bewoners. De investering in participatie betaalt zich uit in een soepeler proces. Henriette waarschuwt voor de valkuil van kiezen voor een kort en goedkoop proces aan de voorkant, wat later kan leiden tot vertraging en hogere kosten.

De Meppelse aanpak toont het belang van een brede, inclusieve benadering in de warmtetransitie. Door te investeren in participatie en maatwerk per wijk, creëert de gemeente draagvlak en vertrouwen onder de inwoners, wat essentieel is voor het succes van de energietransitie.

Lees hier meer over de aanpak in Meppel.

Bijeenkomst met bewoners in Meppel